HOE ONDERHOUD IK MIJN JUWELEN HET BESTE?

Er zijn heel wat externe factoren die de goede staat van je juwelen kunnen beïnvloeden, maar als je ze steevast omringt met de nodige zorg, schoonmaakt wanneer nodig en bewaart in hun oorspronkelijke doos, dan gaan je favorieten een leven lang mee. Het is dan ook erg belangrijk om krassen of deuken te vermijden, ze weg te houden van huisdieren, chemicaliën, water, zonlicht, hitte en koude. Je draagt ze ook niet als je gaat slapen, sporten of in contact komt met water.

Water, in combinatie met allerlei chemicaliën, zoals bijvoorbeeld zeep of chloor kan een lelijke aanslag op je juwelen nalaten. Doe ze daarom uit als je wil douchen, zwemmen, afwassen of schoonmaken. Let op met cosmetica: parfums, haarlak, crèmes en make-up doen ze écht geen goed. Het beste is om je juwelen pas aan te doen als je helemaal opgemaakt en aangekleed bent, meteen de reden waarom ze -zowel letterlijk als figuurlijk- de finishing touch van je outfit zijn. 

Sport steeds zonder juwelen. Vermijd ook andere lichamelijke inspanningen terwijl je je favoriete juwelen draagt. Zo ben je er zeker van dat je ze niet onverwacht beschadigt en zweet geen lastige sporen nalaat. 

Ga gerust zitten wanneer je je dierbare kleinoden aandoet. Op deze manier mondt een onhandig moment niet meteen uit in een juweel dat onverhoeds op de grond valt.

HOE BEWAAR IK MIJN JUWELEN HET BESTE?

Het is normaal dat zilver langzaam oxideert als het in contact komt met lucht, licht en vocht. Je kan deze natuurlijke reactie grotendeels vermijden door je juwelen te bewaren in hun oorspronkelijke doos of een plastic zakje dat afgesloten is van de lucht en het licht. Gooi ze niet zomaar op een hoop, maar verpak ze stuk voor stuk in een flard zijdepapier, keukenrol, zakdoek of servet, zodat ze niet in de war geraken of krassen maken. Bewaar ze liefdevol en uit de buurt van de verwarming (hitte), de vensterbank (tocht), of de badkamer (vocht).

HOE MAAK IK MIJN JUWELEN SCHOON?

Zijn je juwelen ondanks deze tips toch aangeslagen, dan kan je ze opwrijven met een speciale zilverdoek die de oxidatie verwijdert en het metaal weer doet stralen. Gezwart zilver behoeft doorgaans weinig onderhoud. Goed om te weten is dat deze zwarte laag enkel aan de oppervlakte zit en zal vervagen door wrijving of veelvuldig dragen. Schoonmaken herstelt de oorspronkelijke, donkere uitstraling niet, daarom doen wij dat graag voor jou. 

Wees extra voorzichtig met het schoonmaken van juwelen die afgewerkt zijn met parels, edelstenen, hoorn en porselein. Dompel ze nooit in een zilverdip, je zal ze onherstelbaar beschadigen! Maak in de plaats een sopje van handwarm water en een zachte natuurzeep (bv. D’Or), wrijf ze vervolgens op met een zachte tandenborstel en droog ze af met een schone doek die niet pluist.

Als je twijfelt, neem dan contact op met ons voor verder advies. Wij helpen je graag!

Populaire posts